top of page

Yanlış Konserve Can Alabilir!

ree

Gıda Yüksek Mühendisi Öznur Tuna, evde yapılan domates konservelerinde büyük risk olduğunu söylüyor.

“Kış için hazırlık zamanı geldi. Millet yazdan domatesi ucuzken alıp konserve yapmaya başlıyor. Ama yanlış yapılan konserve, maalesef ölümcül olabiliyor. Botulizm denilen bir bakteri var, havasız kavanozlarda üreyebiliyor ve zehirlenmeye yol açıyor. Çok nadir görülse de ölümcül sonuçları olabiliyor” diyor Tuna.


Konserve Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Tuna, evde konserve yaparken en çok yapılan hataları ve doğru yöntemleri şöyle anlatıyor:

  • Kavanoz ve kapak mutlaka steril edilmeli. En az 10 dakika kaynar suda kaynatın.

  • Domatesler yıkanmalı, kabukları soyulmalı.

  • Kaynatma süresi kısa olmamalı. En az 30 dakika kaynatın.

  • Sıcak sıcak kavanoza doldurun, boşluk bırakmayın.

  • Kapağı sıkıca kapatın ve ters çevirip vakumlanmasını sağlayın.

  • Çizik ya da paslı kapak asla kullanmayın.

  • Soğuduktan sonra kavanozları serin ve karanlık bir yerde saklayın.

“Kapak sağlam olduğu sürece ters çevirme güvenlidir, domatese zararlı bir madde geçmez. En önemli nokta, temiz kavanoz ve sağlam kapak kullanmak” diye ekliyor.


Saklama Koşulları

Tuna, konserve domateslerin nasıl saklanacağını da şöyle anlatıyor:“Serin, kuru ve karanlık bir yerde saklayın. Kapağı şişmiş, açıldığında köpüren ya da kötü kokan konserveleri kesinlikle tüketmeyin. Kavanozu açtıktan sonra mutlaka buzdolabına koyun ve 2-3 gün içinde tüketin.


Doğru yapılırsa ev yapımı konserve güvenlidir. Yeter ki hijyene, kaynatmaya ve saklama koşullarına dikkat edin.”

 
 
 

Yorumlar


bottom of page