Evde, kantinde, alışverişte bilinçli gıda tüketimi
- 25 Haz
- 2 dakikada okunur
Gıda Yüksek Mühendisi Öznur Tuna, sağlıklı gıda tüketimi ve gıda güvenliği konularında farkındalığı artırmak amacıyla çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Tuna, “Gıda, her türlü bozulma ve hastalığa yol açan etkenlerden arındırılmış, sağlık açısından sakınca oluşturmayan, tüketime uygun ve besin değerini kaybetmemiş gıda maddesidir” dedi.
Gıda Yüksek Mühendisi Öznur Tuna, güvenli gıda için bazı önerilerde bulunurken, bunun başında etiket bilgilerinin kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.
Tuna, “Ürün adlandırmasına dikkat edilmeli. İçindekiler bölümü incelenmeli. Ürün özellikleri etiket bilgileriyle karşılaştırılmalı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen üretim ve ithalat izin tarih ve numaraları kontrol edilmelidir. Üretim ve son tüketim tarihine bakılmalı. Ürünün ambalajındaki tarihler dikkatlice incelenmeli. Son tüketim tarihi geçmiş ürünler kesinlikle alınmamalıdır. Ambalaj kontrolü yapılmalı. Bozulmuş, bombaj yapmış veya delinmiş ambalajlı gıdalar alınmamalıdır” dedi.
MUHAFAZA ŞARTLARI KONTROL EDİLMELİ
“Ürün etiketlerindeki saklama koşullarına dikkat edilmeli ve uygun şartlarda satışa sunulup sunulmadığı, kontrol edilmelidir” diyen Tuna, “Soğukta muhafaza edilen gıdaların uygun sıcaklıkta saklandığından emin olunmalıdır. Dondurulmuş gıdalarda soğuk zincir kontrolü. Süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri ile dondurulmuş sebze ve meyvelerin soğuk zinciri kırılmamalıdır” şeklinde konuştu.
GÜVENİLİR OLMAYAN GIDALARIN RİSKLERİ
Tuna, “Güvenilir olmayan gıdaların tüketimi, besin zehirlenmesi riskini artırır. Hijyenik koşullarda üretilmeyen veya saklanan gıdalar, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Besin zehirlenmeleri, dünya genelinde ishalle seyreden hastalıkların ölüm nedenleri arasında ikinci sıradadır. Bebekler, çocuklar, gebeler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, bu tür hastalıklara karşı daha duyarlıdır” diye konuştu.
EVDE GIDA GÜVENLİĞİ
Evde gıda güvenliğinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Tuna, “Çabuk bozulan gıdalar, mutfak ortamında uzun süre bekletilmemelidir. Önce alınan ürünler önce tüketilmeli. Yemek yapmadan önce eller yıkanmalı ve temiz ekipman kullanılmalıdır. Çiğ ve pişmiş ürünler ayrı hazırlanmalı, artan yemekler bir daha yenilmemelidir. Açıkta satılan çabuk bozulan gıdalar satın alınmamalıdır.
Çabuk bozulan yiyecekler hızlıca eve taşınmalı ve buzdolabında saklanmalıdır” dedi.
KANTİNDE GIDA GÜVENLİĞİ
Gıda Yüksek Mühendisi Öznur Tuna, “ Kantinden gıda satın alırken son kullanma tarihleri kontrol edilmelidir. Çabuk bozulan yiyecekler tezgah üzerinde uzun süre bekletilmemeli. Ambalajsız ve etiketsiz ürünler satın alınmamalıdır. Bu önerilerle, gıda güvenliği konusunda bilinçli adımlar atarak sağlığımızı korumak mümkün. Hem evde hem de alışverişte dikkatli olmak, sağlıklı bir yaşam için büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.



Yorumlar